İnternet hızındaki artış ile birlikte internet üzerinde ses ve görüntü transferi günümüzde daha hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu da eğitim uygulamalarında zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde internet teknolojilerini kullanma olanağı doğurmuştur. Uzaktan eğitim günümüzde kullanıcısı ve hizmet sağlayıcısı artan bir internet uygulama alanı olarak dikkat çekmektedir. Benim tahminlerime göre önümüzdeki on seneye de damgasını vuracak olan uygulamalar bunlar olacaktır.
Bu uygulama doğrudan doğruya internetin hızındaki artışla ve fiyatındaki düşüşle ilgilidir. İnternet hızı ne kadar artarsa ve internetin de fiyatı ne kadar düşerse bu tarz uygulamalar daha yaygın görülmeye başlanacaktır.
Şu anda uzaktan eğitim uygulaması olarak en büyük uygulama Ttnet Vitamin hizmetidir. Ancak bu hizmette dersler önceden kaydedilmiş ve hazırlanmış videolar olarak kullanıcılara sunulmaktadır ve kullanıcı karşısında canlı bir muhatap bulamamaktadır. İlerleyen dönemde canlı olarak derslerin anlatıldığı sınıfların da sisteme entegre edileceğini tahmin ediyorum. Böyle bir durumda bu tür servisleri kullanan kullanıcı sayısı artar.
Ülkemizde bazı dil kursları derslerini internet üzerinden online olarak vermektedirler. Bu sayede hem daha geniş kitleye hitap ediyorlar, hem de bir takım maliyetlerden tasarruf ediyorlar. Örneğin 20 kişilik bir sınıfın kullanılması gerekirken dersler internet üzerinden verildiği için bir kişinin kullanabileceği kadar bir alan eğitim faaliyeti için yeterli oluyor. Bu durum eğitimi alan tarafa da yansıyor. Eğitimi alan taraf daha ucuza aynı eğitimi internet üzerinden alıyor, hem de ev rahatlığında.
Ülkemizde dershane sektörü son derece büyük bir sektör. Dünyada ise buna paralel olarak dil öğrenme sektörü aynı şekilde dikkat çekici. Tüm bu sektörlerin yavaş yavaş uzaktan eğitim uygulamalarıyla internetin içine girmesini önümüzdeki senelerde izleyeceğimizi tahmin ediyorum. Zaten günümüzde pek çok ufak uygulama var bu yönde. Ancak gelecekte internetin daha hızlı ve ucuz olmasıyla uzaktan eğitim daha da yayılacaktır.
Sektörün büyümesine paralel olarak bu alanda global bir markanın doğacağını düşünüyorum. Nasıl ki arama motoru uygulamalarında Google, sosyal paylaşımda ise Facebook söz sahibiyse, önümüzdeki yıllarda bu firmalar gibi uzaktan eğitim alanında da alanının lideri olacağını düşündüğüm bir firmanın çıkacağını tahmin ediyorum. Umarım bu firma bir Türk firması olur. Önümüzdeki on – on beş seneye uzaktan eğitim uygulamaları damgasını vuracaktır ancak dünya henüz bunun farkında değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder