18.6.12

Haramı Terk Farzdır

Haramı terk farzdır.

Allah'ın yapılmasına müsade etmediği işler haram, yapılmasını emrettiği işler ise farzdır. Bu cihette haramı terk farzdır.

Bir farzı yapmak ya da bir haramı terk etmek mutlak bir gerekliliktir.

Arapçada vacip kelimesi "yapılması gerekli olan" anlamına gelir. Bazı dini kitaplarda vacip kelimesinin sözlük anlamıyla kullanıldığını görürsünüz. Bu kitaplarda "haramı terk vaciptir" yazar, buradaki bu ifade haramı terk etmenin bir gereklilik olduğunu vacip kelimesinin sözlük anlamıyla ifade eder. Yoksa haramı terk haddizatında farzdır. Haramı terk eden de farz sevabı alır. Verilen fetvalar böyledir.

Somutlaştırarak sevap konusunu açacak olursak, bir genç haramı terk ederek kazanacağı sevaba, nafile olarak yapacağı 1000 senelik ibadetle erişemeyebilir.

Nasıl ki bir ticaret yaparken katma değeri yüksek işler tercih edilir, işte dini hayatta da buna azami özen gösterilmelidir. Bir bilgisayar işlemcisi satarak elde edeceğin karı bir kamyonet patates satarak elde edemeyebilirsin. Hem de patates satmanın çokça zahmetine katlandığın halde. O halde varsa elde imkan, ki Allah vermiştir herkese ömür sermayesi gibi adil ve yeterli bir imkan, durma sermayeni sen de kullan. Bu pazarda zarar yok, yok ziyan.

Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde buyuruyor ki:

"Az bir haramdan kaçmak, 80 bin nafile hac sevabından efdaldir." [Deylemi]

"Şu yedi büyük günahtan kaçının: 1- Allah’a şirk koşmak 2- Büyücülük 3- Katillik 4- Harpten kaçmak 5- Yetim malı yemek 6- Faizcilik. 7- Namuslu kadına iftira etmek. [Taberani]


Az bir haramdan kaçmanın sevabı bunca nafile hacdan efdal ise büyük günahlardan kaçma sevabının artık akıl sahiplerine bırakıldığı çok açık.

Allah'ım biz günahkar-aciz kullarını küçük büyük her türlü haramdan kaçanlardan eyle. Amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...