27.1.11

Herkes İçin Daha Fazla Demokrasi

Son dönemde "Yasemin Devrimi" ile hız kazanan demokratikleşme hareketleri önümüzdeki dönemde artarak süreceğe benziyor. 

Şüphesiz bu ivmelenmenin baş mimarı iletişim teknolojileri, bunun başında da internet teknolojisi.

İnternet, diktalar ve baskıcı rejimler tarafından kontrol edilemez bir mecra, özgürlükleri esaret altında olan yığınların özgürleştiği bir ortam olarak insanlık tarihindeki yerini aldı.

Özgürleşmenin yanında bir de internet üzerinde sosyal medyanın gelişimi ile; birliktelik ve kollektif hareket kabiliyeti kazanan insanlar etkisini daha da güçlü gösterebilir hale geldi, bu durum artarak devam edecektir. Öyle ki; işgal altında olanlar hariç, dünya üzerinde tam bir demokrasi ile yönetilmeyen tek bir devlet kalmayana kadar insanlar internet üzerinden örgütlenip antidemokratik yönetimlere baş kaldıracaklardır.

Facebook ve Twitter Yasemin Devrimi'nde iletişim koordinasyon birimi gibi işledi. Son olarak Mısır'da dün itibariyle Facebook'a erişim engellenmiş. Ne kadar engellenirse engellensin, internet ortamında yasak ve sınır koymak hiçbir zaman amacına ulaşmamıştır. Bu tür yasaklar ancak internete olan ilgiyi daha da fazla arttırır, kesinlikle azaltmaz.

Bu dünyada her insan demokrasi ile yönetilmeyi hak ediyor. İletişim teknolojileri geliştikçe dünyadaki demokratikleşme de paralel olarak artacaktır. 

Dünayadaki demokratikleşme hareketleri ile kitle iletişimindeki gelişim arasında yadsınamaz yakın bir ilişki mevcut. Bunu insanlık olarak son yüzyılda daha net gördük, içinde bulunduğumuz yüzyıl ise öyle tahmin ediyorum ki demokrasinin yüzyılı olacak. Bu demokrasi Amerika'nın sağa sola götürdüğü değil, kitlelerin tırnaklarıyla kazıyarak kazandığı bir demokrasidir. Karıştırılmamalı. 

Son söz olarak Atatürk'ün yurtta barış, dünyada barış sözünden esinlenerek şöyle diyelim:
Yurtta demokrasi, dünyada demokrasi. (Democracy at home, democracy in the world.)

(Peki dünyanın demokratikleşmesi bizi neden çok ilgilendiriyor? Ona da umarım ileride değinme fırsatım olur..)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...