2.7.11

E-Devlet Uygulamaları

E-devlet uygulamaları günlük hayatımızda bazı şeyleri şimdiden değiştirdi. Gelecekte ise çok daha fazla şeyi değiştirecek. Devletler vatandaşlarına sağladıkları bazı hizmetleri artık internet üzerinden sağlamaya başladı. Bunda e-imza teknolojisindeki ve şifreleme bilimindeki gelişmelerin rolü büyük. Kimlik doğrulama işleminin sanal ortamda yapılabilmesi ile e-devlet uygulamalarının önü açıldı diyebiliriz.

Dünyada devletler e-devlet için gereken altyapı çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Bu noktada gelişmiş ülkeler başı çekmektedir. Gelişmekte olan ülkeler ise onları takip etmektedir.

E-devlet gelecekte insanların günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası olacak. Bu şimdiden çok net bir şekilde görülmektedir. Günümüzde bile örneğin bir ihalenin şartnamesime erişmek isteyen bir firma EKAP sistemini kullanarak kolayca şartnameye ulaşabilmektedir.[3] Ya da bir vatandaş vergi borcunu internet üzerinden sorgulatabilmektedir. İlerleyen dönemlerde daha pek çok devlet işinin elektronik ortama taşınacağını göreceğiz.

E-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılmasında birinci olarak devlet kurum ve kuruluşlarını dönüştürerek süreci hızlandırabilir. İkinci olara vatandaşın bilinçlendirilmesi ve bu uygulamalara özendirilmesiyle e-devlet uygulamaları yaygınlaştırılabilir. Nasıl ki bankacılık uygulamalarında internet bankacılığını kullananlar daha az masraf ödüyorlarsa e- devlet uygulamalarında da e-devlet sistemlerini kullananlara çeşitli avantajlar sağlanmalıdır. Bu durumda e-devletin toplumda kullanımı artacaktır.

E-devlet uygulamaları genellikle hantal çalışan devlet organlarına dinamizm ve verimlilik getirecektir. Bu nedenle yaşadığımız bilgi çağında devletin bekası için e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması elzemdir.

E-devlet uygulamalarının bir sonraki aşaması m-devlet, yani mobil devlet olarak gözükmektedir. E-devlet’in sağladığı imkanlar, internete bağlanabilen akıllı cep telefonları ile mobil olarak da kullanılabilecektir. Mobil uygulamaların gelişmesi e-devlet uygulamalarının kullanımını arttıracaktır.



Bilgilendirici Faydalı Bir Döküman:


http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Yayinlar/050900_E-DevletProjeVeUygulamalari.pdf 

adresindeki dökümanın 9. sayfasından 22. sayfasına kadar e-devlet uygulamalarının neler olduğundan bahsedilmiş.

Ayrıca N. Hüseyin Kuran'ın "Türkiye İçin E-devlet Modeli" isimli kitabında da bu uygulamalardan bahsedilmiş.

8 yorum:

  1. e-devlet uygulamaları neler olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Yayinlar/050900_E-DevletProjeVeUygulamalari.pdf

      adresindeki dökümanın 9. sayfasından 22. sayfasına kadar e-devlet uygulamalarının neler olduğundan bahsedilmiş.

      Ayrıca N. Hüseyin Kuran'ın "Türkiye İçin E-devlet Modeli" isimli kitabında da bu uygulamalrdan bahsedilmiş.
      ,
      Selamlarımla..

      Sil
  2. E-devlet üzerinden referandum-halk oylaması vb. uygulamalar yapılması ile daha demokratik bir toplum olabileceğimiz ve istişarenin milletçe hakkını verme noktasında adım atabileceğimiz kanaatindeyiz. Vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E-devlet uygulamalarını Türksat geliştiriyor, bu konuda BİMER'e tavsiye niteliğinde yazılar yazılabilir, böylece devlette farkındalık oluşturulabilir. Unutmayalım ki her zaman arz talebi doğurmaz, bazen de talep arzı doğurur. Milletimiz adına hayrı ve güzelliği talep etmekten hiçbir zaman geri durmayanlardan oluruz inşaAllah.

      Bimer'in internet adresi : http://www.bimer.gov.tr/

      Bu adreste sağ üstte 'Başvuru Yap' butonu mevcut. Buradan görüş ve önerilerimizi iletebiliriz.

      Sil
  3. E-devlet üzerinden avukatlar elektronik imzaları ile dava açabiliyorlar. Bu noktada şu hususlar da yapılabilir:

    1- E-devlet üzerinden suş duyurusu yapılabilmeli.
    2- E-devlet üzerinden trafik suçları da ihbar edilebilmeli. Örneğin vatandaş trafik ihlali yapan aracın çektiği videosunu, fotoğrafını e-devlet üzerinden ilgili mercilere iletebilir. Aynı şekilde kaçak bir inşaatı belediyeye, kaldırıma taşmış süpermarketleri zabıtaya bildirebilmeli. Hem de bu bildirimlere cevap zorunluluğu (bilgi edinme kanunundaki cevap zorunluluğu gibi) kanunla uygulanırsa işin takibi de yapılmış olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki linke bakabilirsiniz:

      http://www.mademir.com/2014/01/devlet-yonetiminde-inovasyon-elektronik.html

      Sil
  4. http://www.mademir.com/2014/01/e-devlet-uzerinden-organ-bags.html

    Adresinde de e-devlet üzerinden organ bağışının yapılabilmesine yönelik devlete sunulan bir öneri mevcut.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...