10.3.12

E-Ticaret Uygulamaları ve Nish Pazarlama

Geçen sene (Mart 2011) bir araştırma ödevi için yazdığımız bir yazıyı sitemize ekliyoruz. Yazıda kısaca e-ticaret uygulamalarından ve nish pazarlamadan bahsediliyor. 

Günümüzde E-Ticaret Uygulamaları 

İnternetin hızlı ve esnek ortamı klasik ticaretin bir bölümünün internete kaymasını sağlamıştır. Günümüzde www.gittigidiyor.com,[4] www.sahibinden.com,[5] www.ebay.com,[6] www.amazon.com[7] ve www.e-bebek.com[8] birçok e-ticaret uygulaması bulunmaktadır.

Günümüzde e-ticaret farklı yöntem ve stratejilerle gerçekleştirilmektedir. Örneğin sahibinden.com insanların ücretsiz olarak ilanlarını yayınlayabildiği bir sitedir. Site vitrin ilanları için para almaktadır ve ilanınızın ön sıralarda gözükmesini istiyorsanız sizden para talep etmektedir. Sahibinden.com’un rakibi sayılabilecek gittigidiyor.com’da ise sistem biraz daha farklı. Gittigidiyor.com’da yapılan her alışveriş üzerinden toplamda %10 komisyon kesilmekte. Gittigidiyor.com kullanıcılardan para talep etmekle kazandığı paranın bir kısmını internet üzerinde gerçekleşen alışverişde tarafları madur etmemek için kullanmaktadır. İnternet üzerinde yapılan alışveride meydana gelecek herhangi bir anlaşmazlıkta hiçbir taraf kesinlikle madur olmamaktadır. Gittigidiyor.com her alışverişten komisyon aldığı için sahibinden.com’a oranla daha geniş bir bütçeye sahip. Bunun da doğal sonucu olarak hizmet kalitesi daha iyi. Örneğin bir ilan yayınlamak istiyorsunuz, ilanınızı düzenledikten sonra site yetkililerinin ilanınızı onaylaması gerekiyor. Onay süresi gittigidiyor.com sitesinde sahibinden.com sitesine oranla çok daha hızlı.

Ülkemizde gittigidiyor.com ve sahibinden.com gibi genel e-ticaret sitelerinin yanında e-bebek.com gibi daha spesifik bir müşteri kitlesine hitap eden e-ticaret siteleri de bulunmaktadır. Bu tarz sitelerin giderek artacağını tahmin ediyorum. İnsanlar genel amaçlı e-ticaret sitelerinin zengin içeriğinde boğulmaktansa arama motoruna aradığı şeyi yazıp karşısına gelen ilk e-ticaret sitesine girmeyi tercih ediyorlar. Dünyada da trend bu yönde. Özellikle ABD’de “Nish Marketing” olarak geçen spesifik hedef kitlesine sahip e-ticaret uygulamaları şu an son derece yaygın. Örneğin bir e-ticaret sitesi düşünün, bu site sadece erkek pijaması satıyor, başka bir şey satmıyor, ancak içerisinde tüm çeşitler mevcut. Google’da erkek pijaması yazdığımızda da bu site üst sıralarda geliyorsa nish pazarlama tekniği doğru birşekilde kullanılıyor demektir.

Global çapta çalışan e-ticaret şirketleri de vardır. Bunlardan başlıcaları amazon.com ve ebay.com’dur. Amazon.com kitap satışı yapan bir e-ticaret sitesidir ve dünya genelinde aranan kitapların çoğunu bünyesinde barındırır. Ebay.com ise daha genel amaçlı bir e-ticaret uygulamasıdır. Bu sitede farklı ülkelerden insanlar birbirlerine bir şeylere satabilmektedirler. Örneğin klarnet ebay’de ülkemizdeki piyasasına göre çok daha ucuzdur. Çin’den ebay.com üzerinde klarnet sipariş edebilir.

E-ticaretin gelişiminde en önemli katkıyı güvenli e-ticaret sistemlerinin geliştirilmesi sağlamıştır. Güvenli e-ticaret ile dolandırıcılığın önüne geçilmiştir. Bu sayede insanların e-ticaret uygulamalarına duyduğu güven artmıştır.
E-ticaret uygulamalarının yaygınlığı insanların alışveriş alışkanlıklarıyla ilgilidir. Yeni jenerasyon internet üzerinden alışverişe daha yatkındır. Hatta internetten yapılan alışveriş yeni jenerasyona daha keyifli gelmektedir. Yaş grubu büyüdükçe internetten alışverişe yaklaşım negatif bir seyir izlemektedir. Genç jenerasyonun büyüyüp gelir elde eder duruma gelmesiyle birlikte e-ticaret sitelerinin ciroları da artacaktır. Gelecekte e-ticaret uygulamaları insanların hayatında daha büyük yer kaplayacaktır. E-ticaret siteleri kestikleri komisyonları azaltırlarsa buna paralel olarak insanlar daha da fazla e-ticaret yapacaklardır.

Kaynaklar


http://www.gittigidiyor.com/main/basin/basin_main.php (Erişim Tarihi: 02.04.2011)
http://www.sahibinden.com/kurumsal/hakkimizda/ (Erişim Tarihi: 02.04.2011)
http://www.ebayinc.com/who (Erişim Tarihi: 02.04.2011)
http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?ie=UTF8&nodeId=508088 (Erişim Tarihi: 03.04.2011)
http://www.e-bebek.com/hakkimizda (Erişim Tarihi: 03.04.2011)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...