31.3.12

KPSS'nin En Büyük Faydası

Bu sene KPSS'ye herhalde yaklaşık 1.5 milyon kişi girecek. Sınava üç ay kala birkaç düşüncemizi kısaca paylaşmak istiyoruz.

Herhalde bu sınavın millete en büyük faydası; tarihimizi öğretmesi oluyor. O tarih ki ne kadar da değiştirilse, örtülse, makyajlansa, detayına inildiğinde gerçeği sana açıkça gösteriyor.

Ne kadar da resmi bir tarih olsa, resme yakından bakıldığında resmin üstüne sonradan eklenen yerler, makyajlanan yerler hemen nasıl da belli oluyor. Resmin resmiisi hakikati yanında sırıtıyor, iğreti duruyor.

Yalnız tarihin biraz daha günümüze yaklaştırılması daha iyi olur, örneğin 2.Dünya Savaşı ve sonrasındaki gelişmelerden bahsedilse, buralardan da sorular çıksa, yakın dönem tarihimizle de ilgili sorular çıksa faydalı olur.

Tarihimizi bilirsek atalarımızın mirasını hakkıyla almış oluruz, tarihimizi bilmezsek kendisine miras kalan iş bilmezler gibi oluruz ki; o mirasın ne faydasını görebiliriz ne de o mirası evlatlarımıza aktarabiliriz.

Bir diğer faydasıysa coğrafya dersinde insanımızın ülkesini daha iyi tanıması oluyor.

Yaşananları iyi okuyabilmek için tarih okumalıyız.

Tarih ve coğrafya bilmeyen, jeopolitikten biraz da olsa anlamayanlar, izlediği haberleri yarım izliyordur, okuduğu gazeteyi yarım okuyordur diyebiliriz. Dünyayı daha iyi anlamak için biraz coğrafya, çokça tarih bilmeli, geçmişteki olayların günümüzdeki karbon kopyalarını iyi analiz etmeli ve gerçekçi olunmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...