6.5.12

Günün Ayeti - Günün Sözü - Günün Hadisi

Son üç yazımızda birçok javascript ile yapılmış dini eklenti ve yapılışlarını paylaştık. (Bu paylaşımlarımızın birini buradan, bir başkasını buradan ve diğerini de buradan görebilirsiniz.) Ancak dikkat ettiyseniz bunların içerikleri sayfa her yenilendiğinde değişiyordu. Burada içeriğin günlük olarak değiştiği eklentilerimizi paylaşacağız. Kısaca yapılışlarına da değineceğiz.


Yukarıdaki eklenti İçin Sitenize Eklemeniz Gereken Kod:
<iframe frameborder=0 marginheight=0 marginwidth=0 scrolling=no src="http://kaabalive.net/GununAyeti_Hadisi_Sozu.php" width=100%> </iframe>







Yukarıdaki eklenti İçin Sitenize Eklemeniz Gereken Kod:
<iframe frameborder="0" height="80" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://kaabalive.net/GununSozu_2_Basliksiz.php" width="100%"></iframe>



Yukarıdaki eklenti İçin Sitenize Eklemeniz Gereken Kod:
<iframe frameborder=0 marginheight=0 marginwidth=0 scrolling=no src="http://kaabalive.net/GununAyeti.php" width=100%> </iframe>




Sitenize eklemek için yukarıdaki kodları herhangi bir eklenti eklerken izlediğiniz yolları izleyerek ekleyebilirsiniz. Ancak merak edenler ve benzerlerini yapmak isteyenler için günlük olarak değişimin nasıl yapıldığına da kısaca değinmek istiyoruz.

Her sayfa yenilenmesinde içeriğin değiştiği uygularımızda javascript kodu içerisinde aşağıdaki kodları kullanıyorduk:

increment = Math.floor(Math.random() * number); 
document.write(text[increment]); 

Böylece sayfa her yenilendiğinde içeriğin tutulduğu array'den rastgele bir satır seçiliyordu. Bunu her güne özel hale getirmek için bu iki satır yerine aşağıdaki satırları yazdık:

var currentTime = new Date();
var month = currentTime.getMonth();
var day = currentTime.getDate();
increment = Math.floor(((month*31+day)%number)); 
document.write(text[increment]); 

Burada yapılan iş kısaca:
Hangi ay içindeysek bu bilgi month değişkenine atılıyor. (Burada Ocak ayı için 0, Şubat için 1 atar ve bu böyle gider.) Hangi gündeysek de bu day'e atılıyor. Örneğin bugün ayın 15'i ise day değişkenine 15 atılıyor. Daha sonra Yılın her bir günü için uniqe(eşi olmadan tek - nev-i şahsına münhasır) bir sayı  üretmemiz gerekiyor. Bunu da (month*31+day) ile yapıyoruz. Daha sonra bunu uniqe sayıyının, elimizdeki içerik array'inin eleman sayısına göre modunu alıyoruz. Bu sayede elimizdeki array'in hangi elemanını ekrana basacağımızı yılın her günü için ayrı ayrı belirleyebiliyoruz.

Bu uygulamada ufak değişikliklerle içeriğin saat başı değişmesini de sağlayabilirsiniz.

Son olarak yukarıdaki "Günün Sözü" eklentisinin kodlarını (daha önce paylaştığımız uygulamalardaki kodlardan yapı olarak biraz farklı olması hasebiyle) aşağıda paylaşıyoruz:




İnşallah ilerleyen günlerde yaptıkça buradan günün hadisi - günün duası -  günün hadis ve duası vb. uygularımızı paylaşacağız.

Bu uygulamaları yaparken javascript kodları alarak faydalandığımız http://forum.joomlatr.org/ forumuna ve dini içerikli yazıların olduğu database'i aldığımız http://www.ndemir.com/ sitelerine de teşekkür ederiz, Allah hepsinden razı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...