10.5.12

Kitap Tavsiyelerimiz (İlmihal - Siyer - Hadis)

Kitap tavisye edecek olsak ilk önce ve belki de sadece kendi nefsimize tavsiye edebilecek konumdayız. Cüretimiz affola.

Yeryüzünde tavsiye edilmeye yegane ve en fazla layık olan kitap hiç şüphesiz Kur'an-ı Kerim'dir. 

Kur'an'dan başka ne tavsiye edersiniz derseniz bu sefer de Kur'an'ı Kerim'i daha iyi anlayabilmemizi sağlayacak kitap türlerini tavsiye ederiz. İlmihal - tefsir - meal - hadis - siyer kitaplarını tavsiye ederiz.

Ahir zamanda yaşamak zor, kitaplarda seçici olmamız şart.

İlmihal almak isterseniz (ki bu devirde her evde muhakkak bir tane bulunmalıdır, evde bulunması bir ihtiyaç ve gereklilik haline gelmiştir) tüm ehli sünnetin üzerinde ittifak ettiği eski Diyanet İşleri Eski Başkanlarından Ömer Nasuhi Bilmen Hocaefendi'nin "Büyük İslam İlmihali" isimli eserini önemle tavsiye ederiz. Bu eserin dili sadeleştirilmiş baskıları mevcut. Son yıllarda sadeleştirilmiş ve basılmış baskılarını daha ziyade tavsiye ederiz. Bu eser ülkemizde yüce kitabımız Kur'an'dan sonra en çok basılan ve okunan kitaptır. Bildiğimiz kadarıyla 2,5 milyonun üzerinde basılmıştır. Ancak bugün 75 milyonluk nüfusa sahip olduğumuzu düşünecek olursak daha alacak çok yolumuz var demektir.


Peygamber efendimizin hayatını anlatan bir siyer kitabı isterseniz Nesil Yayınları'ndan Salih Suruç'un kaleme aldığı Kainatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı 1-2 kitaplarını tavsiye ederiz. Bu iki ciltlik kitabı okurken saadet asrına kalbinizden bir pencere açıldığını hissedebilirsiniz.


Hadis okumak isteseniz yine Nesil Yayınları'ndan Cemal Uşşak'ın derleyip kaleme aldığı "Kütübü Sitteden Seçme Hadisler" kitabını tavsiye ederiz. Bu hadis kitabında imanı kuvvetlendirici, insanın şevk ve gayreti arttırıcı hadisler özellikle seçilmiş, konulara ayrılmış ve gerekli görülen yerlerde de aydınlatıcı açıklamalar yapılmış.

Kur'an-ı Kerim meali okumak isterseniz size tavsiyemiz bazı ayetlerin detaylı olarak dip notlarda açıklandığı bir meal okumanız yönünde olur. Çünkü günümüzde meallerdeki bazı ifadeler dini konuda bilgisi yetersiz olanlar tarafından yanlış anlaşılabiliyor. En güzeli geniş açıklamalı bir meal okumak. Ayrıca aklımıza takılan kısımlarda tefsirlere müracaat etmeliyiz, internet üzerinde aklımıza takılan konu ve ayetleri sorabileceğimiz www.sorularlaislamiyet.com gibi güzel hizmetler de var, bunlardan da yararlanmalıyız. Meal okunurken şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir, Kur'an-ı Kerim hiçbir zaman hiçbir dile hakkıyla tercüme edilemez.

Bu kitapları kendimiz okuduğumuz gibi yakınlarımıza okumaları için hediye de edebiliriz. Bu hediyeler ne güzel hediyelerdir, bu hediyeleri veren insanlar ne güzel insanlardır. Dini kitapları hediye etmemiz için özel bir gün kollamamıza gerek olmasa da doğum günleri, anneler günü, babalar günü, kandiller, bayramlar ve buna benzer günler dini kitap hediye etmemize vesile olabilirler. Unutmayalım, hediyeleşmek aynı zamanda sünnettir.


103-el-ASR

Asr, yüzyıl, ikindi vakti ve meyvenin suyunu çıkarmak gibi manalara gelir. "Asr"a yemin ile söze başladığı için bu adı almıştır. İnşirâh sûresinden sonra Mekke'de inmiştir. 3 (üç) âyettir. Sûrede kurtuluşun imana, iyi işler yapmaya hakkı ve sabrı tavsiye etmeye bağlı olduğu anlatılmıştır.

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

1. Asra yemin ederim ki

2. İnsan gerçekten ziyan içindedir.

3. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...