6.12.12

Yeni Yılı Nasıl Kutlamalıyız?



Müslümanların yılbaşı hicri takvimde senenin başı olan 1 Muharrem'dir. Müslümanların yılbaşını kutlamak gibi bir geleneği yok, ama, 1 Muharrem için söylüyoruz; bu kutlamamak gerekir ya da kutlamak caiz değildir anlamına da gelmez. Yahudilere benzememek için özel çaba sarf eden peygamberimizin ümmeti isek yabancıların noellerine, ve sair bayramlarına özenmemek, mümkünse onlara benzememek adına bunları kutlamamak ve ciddiye almamak gerekir.

1 Muharremde ise, en güzel kutlama selamı yaymak, gerek güler yüzle tatlı sözle olsun gerekse fakirlere maddi yardımla olsun sadaka vermek şeklinde olabilir. Geçen bir yılda Allah'ın lütuf ve ihsanlarını düşünüp hamd etmek, hicretin yıl dönümü olması hasebiyle de günahlardan-şerlerden hayırlara hicret etme yolunda daha gayretli olmak müslümanların yılbaşında yapacağı hayırlı ve güzel davranışlardandır.

Ayrıca manevi olarak önümüzdeki bir yılda nasıl kendimizi geliştireceğimizi düşünüp bu doğrultuda birtakım kararlar alıp kendimize bir takım hedefler de koyabiliriz. Dünya için bir sürü plan-kariyer planlaması yaparken manevi olarak gelişme adına neden plan-program yapmayalım, neden kendimize hedefler belirlemeyelim ki? Hicri yılbaşı buna da bir vesile olabilir.(Manevi Kariyer Planlaması)

İçinde bulunduğumuz devir ve ülke münasebetiyle noel tabir edilen gecenin yaklaşması ile emri bil maruf nehyi anil münker(iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırmak) da müslümanın gerek vecibe gerek sünnet olarak yapması uygun olan davranışlardandır. Bilmeyen kardeşlerimize Allah'ın lütuf olarak size bildirdiklerini bildirmek ne güzel bir davranıştır, işte bu kişiler tebliğ ve irşat cihetiyle peygamberlerin varisleridirler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...