8.6.14

Halk İçinde Hakla Olma 3 - Hafi Zikirde(Tesbihatta) Kare Yöntemi

Halk İçinde Hakla Olma 1 - Hafi Zikirde Sayı, Akıldan Saymak için Bir Yöntem yazısında ve Halk İçinde Hakla Olma 2 - Hafi Zikirde(Tesbihatta) Başka Bir Sayma Metodu yazısında halk içinde nasıl kalben ve sayısını aklen hesap ederek tesbihat yapılabileceğini iki yöntem ile arz etmiş idik. Aynı esasa dayanan başka bir yöntem daha arz etmeye çalışacağız. Hangisi kişinin kolayına geliyorsa o kullanılabilir. 
Diğer yöntemler başlangıç için daha kolay olabilir, bu yöntem ise sade ve kullanışlı bir yöntemdir.


Bu yöntemde kutucuklardan oluşan bir şekil  hayal edeceğiz ve her bir üçlü zikirde bir kutucuğun içini aklen boyayacak-renklendireceğiz. Örneğin her SubhanAllah, SubhanAllah, SubhanAllah dediğimizde (3 defa SubhanAllah) bir kutucuk zihnimizde renklenecek. Şekildeki tüm kutucuklar renklendiğinde 33 kere SubhanAllah demiş olacağız.


İlk önce bir kare hayal edelim.


Şimdi bu kareyi iki yatay çizgiyle üç parçaya bölelim.


Şimdide iki dikey çizgiyle bölelim.


Gördüğünüz gibi her katta üçer kutucuk olan, yatay ve düşeyde üçer kutucuktan müteşekkil bir kare oluştu. Böyle bir kareyi sahip olduğu simetriden dolayı akılda oluşturmak ve hatırlamak gayet kolaydır. Bu kareyi 27 kere yapacağımız tesbihlerde kullanabiliriz. Bu kareden her biri, her 3'lü zikrimizde (Yani örneğin 3 defa AllahuEkber dediğimizde) zihnimizde renklenecek. 33 lük tesbihat için devam ediyorum. 

Şimdi 33 sayısını yakalamak için şeklimize iki kutucuk daha ekliyoruz.


Şeklimiz tamamlandı. Toplam 11 kutucuk var. İlk önce her iki düzlemde  üçe bölünmü (9 kutulu) kareyi hayal edip buna yukarıdaki gibi iki kutucuk ekleyerek şeklimizi zihninizde kolayca canlandırabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi zikretmeye ve zikrettikçe kutuları boyamaya.

Zikre başlıyoruz ve üç defa söyleyeceğimiz mübarek kelimeyi söylüyoruz. Örneğin üç defa Subahanallah dedik. Subahanallah,Subahanallah,Subahanallah. Üç defa söyledikten hemen sonra aklımızda canlandırdığımız şeklimizin sağ üstteki ilk kutucuğunu zihnen boyuyoruz.


Tesbihatımıza-zikrimize devam ediyoruz. 

Her üçlüde bir kutu boyuyoruz.

9 kere Subhanallah dediğimizde en üstteki satır dolmuş oluyor. 


Devam ediyoruz. Üç defa daha mübarek kelimeyi kalben zikrediyoruz. Burada en üstteki satır dolduğundan bir alt satıra en sağdaki kutudan başlamak üzere geçiyoruz.


Üçer üçer zikretmeye devam ediyoruz.


Üçe üçlük karemiz dolduğunda toplam 27 defa Subhanallah demiş oluyoruz. 33'e tamamlamak için 2 defa daha 3'er kere Subhanallah diyeceğiz.

Dikkat ediniz, her bir kutucuk her üçlü zikirden sonra teker teker boyanıyor. 



Şeklin tamamı boyandığında 33 defa zikretmiş oluyoruz. Parmak ya da tesbih kullanmadan zihnen  sayma işlemini gerçekleştirip zikrin hafiliğini muhafaza etmiş oluyoruz.

Eğer her bir zikrimiz için bir kutucuk olsaydı şeklimiz aşağıdaki gibi olurdu. Ancak bu teferruatlı ve zihinde canlandırılması zor olduğundan yukarıdaki şekli 3'erli zikirle kullanmak daha makbul.


Her bir kutucuğu zihnen boyamak yerine, daha önceki yöntemde pencerelerde yaptığımız gibi zihnen nurlandırma yoluna da gidebiliriz. Ya da kutucukların içini farklı bir renkle de (örneğin uçuk sarı) zihnen boyayabiliriz.

Bir diğer seçenek olarak her bir kutucuğu boyamak yerine teker teker Allah (cc) ismi cemili ile doldurabiliriz. Salavat çekiyorsak Muhammed (sav) ismi cemili ile de doldurabiliriz.


Zihinde daha iyi canlandırmak için kutucukların içi doldurulduğunda renkli ve parlak hayal etmede fayda var, bu daha iyi bir canlandırma sağlayacaktır.


Bu yöntemi kendinize kolay gelen şekilde farklı hayali görselleri kullanarak zenginleştirebilirsiniz. Halk içinde içinizden zikrederken, Halk içinde Hakla birlikte olurken, namaz tesbihatımızı bir yere giderken yaptığımız durumlarda, 33 er defa zikretmek için zikir sayısının aklen kullanıldığı bu yöntemlerden istifade edebilirsiniz.

Hayırlara vesile olması niyazıyla.

Allah'a emanet olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...