11.6.11

Blog Uygulamaları

Blog uygulamaları düşünen ve düşündüğünü paylaşmayı seven insanların kendilerine ait siteleri herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmeden yayınlamalarını sağlıyor. Bu uygulamalar aslında çoğunlukla dünyanın düşünce yapısına yön veren, dünyamızı daha demokratik ve aydınlık bir yer yapmayı amaçlayan insanların kendilerini ifade etme platformları oluyor.

Günümüzde bloglar son derece düzensiz ve dağınık bir yapı sergiliyorlar. Her isteyen kafasına göre bir blog açabiliyor ve burada doğruluğundan emin olunamayacak bilgiler paylaşıyor. Bu bilgilerin sıhhati konusunda herhangi bir otorite olmadığından aslında interneti kirletiyorlar. Eğer böyle olmasaydı bugün internette aradığımız bilginin doğru haline çok daha rahat ulaşabilirdik.

Ülkemizde Blogcu yaygın olarak kullanılırken, dünyada Blogspot ve WordPress yaygın olarak kullanılmaktadır. Blogger batmak üzereyken Google tarafından satın alınmıştır ve fazla da kar etmeyen bir şirkettir ancak Google desteği ile ayakta durmaktadır. Google’ın Blogger’ı yaşatmasında stratejik bir neden görüyorum. Sonuçta bu tür bloglar bir taraftan interneti daha karmaşık hale getiriyor, bir taraftan da internetteki bilgi yığınını arttırıyor. Bu durum da bir arama motoru olan Google’a yarıyor. Sonuçta internet ne kadar karmaşık ve büyük olursa arama motorlarına duyulan ihtiyaç da o kadar artar.

Bloglar genellikle bir konu üzerine tutuluyor, örneğin bir fotoğrafçı bloğunda fotoğraf sanatıyla ilgili paylaşım yaparken bir bilgisayar mühendisi bloğunda yazılım geliştirme ile ilgili paylaşım yapabiliyor. Aslında blog yazarlarının yazdıkları konu üzerindeki bilgisi bir otorite tarafında derecelendirilebilse ve bu derece de blogda açıkça okuyuculara gösterilse internetteki bilgi kirliliği biraz olsun azalır ve blog uygulamalarının yaygınlığı artar. Ancak bu noktada birçok problem var, otoriteye yetkiyi kim verecek, her ülkede farklı bir otorite mi olacak yoksa ortak bir blog dili (örneğin İngilizce) belirlenip uluslar arası bir otorite mi olacak, otoritenin derecelendirmesi ne kadar tarafsız olacak, ne kadar doğru olacak? Tüm bu problemler böyle bir uygulamanın çok zor hayata geçirilebileceğini gösteriyor ancak gelişen teknoloji, özellikle de e-imza teknolojisi ileride bu tarz uygulamaların daha rahat yapılamasını sağlayabilir ancak buna daha çok zaman var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...