13.2.12

Namazda Kıraat - Dikkat Edilmesi Gereken Bir Farz

Namazda kalbden okuma konusu: 

Sual: 
Namazda, dudaklarını hiç oynatmadan, kalbden okumak da caiz olur mu?
CEVAPHayır, Hanefi’de caiz olmaz. Namazın farzlarından biri de, kıraattir. Kıraat, kendisi işitecek kadar sesli okumaya denir. Kendi işitmezse, o kıraat olmaz. Böyle kılınan namaz, sahih olmaz. Çok kimse, bunu bilmedikleri için, dillerini oynatmadan, okuduklarını duymadan namaz kılıyorlar. Namazları sahih olmuyor.


Kıraat farzdır
Sual: 
Namazda kıraat farzını yerine getirmek için, Fatiha ile bir zamm-ı sure mi okunur?
CEVAPHayır. Kıraat Kur’an okumak demektir. Fatiha veya zamm-ı sureden biri okununca, kıraat farzı yerine gelmiş olur. Fatiha ve zamm-ı sure okumak vacibdir. Diğer mezheplerdeyse, Fatiha okumak farz, zamm-ı sure okumak sünnettir.

Sual:
 Hasta olduğu için veya ağza koyduğu ilaçtan dolayı namazda sure ve duaları okuyamayan, ne yapar?
CEVAPBöyle sebeplerle okuyamayan, okumadan kılar. (Halebî-yi kebir)


Bir ayet:

"Namazı dosdoğru kilin, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin!" (Bakara Suresi Ayet 43)

Evet, bir kılmak var, bir de dosdoğru kılmak var. Allah kusurlarımızı affetsin, Allah bize kusurlarımızı giderme azmi ve gayreti versin, Allah azmettiğimiz işlerde başarı ve tevfik nasip etsin, bir günümüz bir önceki ile aynı olmasın hep daha ileriye hep daha ileriye gidelim inşallah, Allah'ın izni ve yardımıyla. Yapmadığımız eksiklerimizi yapalım, bilmediklerimizi bilelim araştırıp öğrenelim, ömür sermayemizi boşuna ve boş işlerle harcamayalım. Birbirimizi kırmak yerine yapıcı olalım, bir eksik gördüğümüzde bir açık yakalamış edasıyla değil de; bir gediği kapama gayreti ve iyi niyetiyle birbirimize yaklaşalım, Allah'ın rahmeti geniştir herkese yeter. Unutmayalım ki arkadan daha hızlı gelen yola önceden çıkmış olanı geçer, kimseyi incitmeyelim, incittiklerin gün gelip seni geçebilir, bunu unutmayalım, kibirden ateşten kaçar gibi kaçalım. Kibrin, neyin küçüğü olduğunu inşallah akıldan çıkarmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...