29.9.11

Yardım Etmekte Tereddüt Etmeyin

Türkiye'de açlık çekenler varken Afrika'ya yardım etmenin ne gereği var diyen ama trajikomik şekilde Türkiye'deki yoksullara da yardım eli uzatmayan nefse görüntünün cevabı:


Nefsin cimrilik damarıyla tahriki neticesinde hayat bulan "yardımlar yerine ulaşır mı?" vesvesine kalbin ve aklın cevabı:

Allah'ın izniyle ve gayretkeş, vefakar insanların fedakarane çabalarıyla yardımlar yerine ulaşır, milyonların çektiği açlıkta birilerinin yarasına merhem olur, birilerine boğulmak üzereyken can simidi olur, açlıktan yavrusunu kaybetmek üzere olan anneye göz aydınlığı olur. Bu meselenin görünen tarafı idi, bir de meselenin açıkça görünmeyen manevi tarafı var ki onu Allah'ın diledikleri idrak edebilir. Bir kişi yardıma niyet edip parmağını dahi kıpırdatsa; o parmak hareketi dahi zayi olmaz, yerine anında ulaşır, hem de ses hızından, ışık hızından çok daha hızlı yerine ulaşır ve kişinin sevap hanesine yazılır. Kişi bunun karşılığını (Allah'ın büyüklüğüne yakışır bir şekilde) en az on katı olarak Allah katında büyük bir mükafat olarak bulur. Zahiren yardımın ulaşması geminin ya da uçağın gitmesi, orada dağıtılması vs. derken belki birkaç gün alır ama batınen yardımın ulaşması bir anda olup bitiverir. Bir hadis:

“Ameller (başka değil) ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin hicreti, Allah ve Resûlü (rızası ve hoşnutlukları) için ise, onun hicreti Allah ve Resûlü’ne müteveccih sayılır. Kim de nâil olacağı bir dünya veya nikahlanacağı bir kadından ötürü hicret etmişse, onun hicreti de hedeflediği şeye göredir.”

Not: Bu hadis-i şerif aynı zamanda çoğu alim tarafından en muteber hadis kitabı sayılan Sahih-i Buhari kitabının ilk hadisidir, bu büyük hadis alimi kitabının ilk hadisi olarak yukarıdaki hadisi seçmiştir, bu açıdan da önemli bir hadistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...