9.1.14

Diyanete Bir Öneri - Tüm Yayınlar İnternet Üzerinden İndirilebilsin

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünün yaptığı tüm yayınlar(kitap, dergi, takvim, kartela vb. süreli süresiz tüm yayınlar) www.diyanet.gov.tr adresi üzerinden kolay erişilebilir ve elektronik ortamlar arasında kolayca taşınabilir format olan pdf formatında indirilebilir ve okunabilir olacak şekilde yayınlamalıdır.

http://www.diyanet.gov.tr/ adresinden bazı yayınların pdf formatındaki hallerine ulaşılabilse de tüm yayınlara ulaşılamamaktadır. Ayrıca bazı yayınların e-kitap formatlarında olması indirme, yazdırma, ticari amaç olmaksızın kopyalayıp farklı okumak amacıyla cihazlara taşıma işlerini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle pdf formatında olması önem arz etmektedir.

Video ve ses dosyaları ile bilgisayar programları da yayınlar gibi vatandaş tarafından indirilebilmelidir.

Tüm bunlar için http://www.diyanet.gov.tr adresinde Dini Yayın İndirme Bölümü adı altında bir bölüm açılabilir. Konu başlığı, kısa açıklaması, türü, boyutu, indirilme sayısı ve indirme linki - adresi bilgilerinin yer aldığı listeler vatandaşın istifadesine sunulabilir.

Ayrıca link adreslerinin değişmesi de problem olabilmektedir. Bu tür dökümanlar insanlar arasında dosya paylaşım sitelerinde ya da forumlarda link paylaşımı şeklinde de yayılmaktadır, bu durumda da ilgili link değiştiğinde kullanıcılar ilgili yayını indirememekteler. Bu nedenle sabit formatta indirme linkleri belirlenmelidir. Örneğin kitaplar için ISBN numarası http://www.diyanet.gov.tr adresinin sonuna eklenerek sabit indirme linkleri oluşturulabilir.(http://www.diyanet.gov.tr/ISBN_Nosu şeklinde) Daha önceden Kuranı Kerim mealine http://www.diyanet.gov.tr/kuran/kuran_meali/kuran.pdf adresinden erişirken sitedeki bir güncelleme sonrası bu eşsiz hazineye erişemez, bilgisayarımıza indiremez olduk. bu noktada da istikrarlı bir hizmet sunulması, linklerin olur olmadık değişmemesi elzemdir.

Yayınların internet üzerinden indirme işlerinin hakkıyla düzenlenmesi ile DİB misyonuna uygun olarak Kamuya daha etkin hizmet etmiş olacaktır kanaatindeyiz. Önerimizin dikkate alınmasını temenni eder, talebimizi saygılarımızla bilgilerinize arz ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...