9.1.14

E-devlet Üzerinden Organ Bağışı Yapılabilmeli

Edevlet kapısı üzerinden organ bağışı müracaatının yapılabilmesini gerekmektedir.

Organ bağışı konusunda toplumumuzda yeterli bilinç henüz maalesef oluşmamış, oluşturulamamıştır. Devletimizin teşvik edici ve özendirici uygulamalarını yetersiz görüyoruz. Bunu organ bağışı noktasında ülkemizin diğer gelişmiş ülkeler içindeki konumuna bakarak görebilirsiniz. Diğer taraftan, bizim anlayışımıza göre organ beklerken donör bulunamadığı için hayatını kaybeden bir kişi dahi olsa organ bağışı konusunda yetersiziz demektir.

Organ bağışının yaygınlaştırılması için bağış başvurusu kolaylaştırılmalı ve teşvik edilmelidir. Önerimiz bu noktada organ bağışının kolaylaştırılması adına müracaatın e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden e-devlet şifresi ile de yapılabilmesidir. Yapılan müracaat uyarınca kişiye özel basılacak iki organ bağış kartı da kişinin adresine Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimince iadeli taahüdlü postalanmalıdır. Bu uygulamanın altyapısı kurulduktan sonra uygulama Kamu Spotları ve medyada yer alacak haberlerle kamuoyuna duyurulmalı, vatandaşlar organ bağışı noktasında teşvik edilmelidir. Öyle ki, bu yöntemle organlarını bağışlayan kişi sayısı 1 milyona ulaştığında çekilişle 1 kişiye 10 milyon lira para ödülü gibi ve benzeri özendirici tedbirler de alınabilir.


E-devlet kapısı üzerinde bir de organ bağışı sorgulama ekranı olmalıdır. Gerek duyulduğunda hastane personeli ya da polis tarafından T.C kimlik no girilerek derhal kişinin organ bağışı yapıp yapmadığı, yaptıysa hangi organlarını bağışladığı gibi vb. kişinin sağlığıyla ilgili gerekli bilgilere erişilebilmelidir. 


Detaylandırma faaliyetlerini icra koltuklarında oturan sorumlulara havale etmekle birlikte, milletimizin refah ve saadeti adına yukarıda çerçevesini kabaca çizmeye çalıştığımız hizmetleri devletimizden talep eder, bilgilerinize arz ederiz.

Not: Bu yazı da Devlet Yönetiminde İnovasyon Kavramı ile ilgilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...