23.1.14

Nufus Cüzdanlarına Organ Bağışı Alanı Eklenmeli

Nufus Cüzdanlarımız üzerinde "dini" bilgisi, "kan grubu" bilgisi gibi bilgiler bulunmakta. Bunların yanına Organ bağış bilgisi de eklenmelidir.

Organlarını bağışlamak isteyen ancak nasıl bağışlayacağını bilemediği için organlarını bağışlamamış gözüken milyonlarca vatandaşımız var. Nüfus Cüzdanlarının üzerine bu alan eklenirse senede on binlerce insanımıza umut olabilir.

Organ bağış bilgisi ehliyetlerin üzerinde var ancak nüfus cüzdanlarının üzerinde henüz yok. Halbuki ehliyet nüfus cüzdanı gibi yoğun kullanılan bir belge değil. Türkiyede 2013 yılı sonu itibarıyla 23 milyon ehliyeti olan vatandaş bulunuyor, bunların 4,5 milyonu bayan, 18,5 milyonu erkek. Bu da demek oluyor ki kimliğinde organ bağışı bilgisi olmayan erkeklerde yaklaşık 19 milyon, kadınlarda ise yaklaşık 33 milyon vatandaşımız var. Önerimiz tatbik edilirse kimliğinde organ bağışı bilgisi olmayan yaklaşık 34 milyon vatandaşımızın kimliğine organ bağışı bilgisi eklenecektir. Bu da şüphesiz organ bağışı noktasında ülkemizi ileriye taşıyacak, on binlerce canın kurtulmasına, organ bağışı sırasında organ beklerken yitirilen binlerce canın kurtarılmasına vesile olacaktır. Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi verilerine göre 30 bine yakın vatandaşımız şu anda organ beklemektedir.


Organ sırası bekleyen kişinin ya da o kişinin yakınının yerine kendimizi koyarsak, evladımız için uygun organ beklediğimizi hayal edebilirsek, Nufus Cüzdanlarındaki bu ufak değişikliğin insanların hayatını nasıl etkileyebileceğini ve konunun önemini daha iyi anlayabiliriz.

Uygulama mevcut nüfus cüzdanlarında derhal uygulamaya konmalı, hazırlanan çipli nüfus cüzdanlarında da mutlaka yer almalıdır.

Bu konuda ilgili dernekler, milletvekilleri, basın yayın kuruluşları ve toplumumuz nezdinde kamuoyu oluşturulmalıdır. Yetkililer bir an önce harekete geçmelidir.

Detaylandırma faaliyetlerini icra koltuklarında oturan sorumlulara havale etmekle birlikte, milletimizin refah ve saadeti adına yukarıda çerçevesini kabaca çizmeye çalıştığımız hizmetleri devletimizden talep eder, yetkililerin ve kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

Not: Bu yazı Devlet Yönetiminde İnovasyon Kavramı ile de ilgilidir. Konuyla ilgili olarak ayrıca 

8 yorum:

  1. Konuyla ilgili BİMER başvurumuzdan dönen yazıyı ve konuyla ilgili dernek ve kişilere gönderdiğimiz maillerden birkaçına dönen cevabı aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.


    ************************


    2014 yılı içinde vatandaşlarımıza verilmesi planlanan kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren, kredi kartı boyutlarında olması tasarlanan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesinin genel uygulamaya geçilmesine yönelik hazırlık çalışmaları son aşamadadır.

    Yeni kimlik kartlarında organ bağışına ilişkin bilgi yer almayacaktır.

    Bilgilerinizi rica ederim.

    ****************************************

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Öneri Sahibi,

      Öncelikle duyarlılığınız, ilginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederiz.
      Vakfımız ülkemizde organ bağışının arttırılması yönünde pek çok faaliyetlerde bulunmaktadır.
      Bilindiği üzere iki türlü organ bağışı şekli bulunmaktadır. Birincisi canlıdan organ bağış ( böbrek , karaciğer, kemik iliği organları için)4. Dereceye kadar akraba ve kan hısımları tarafından yapılan bağışlar, ikincisi kadavradan yapılan ( hastanelerin yoğun bakım servislerinde beyin ölümü gerçekleşmiş ve geri dönüşü olmayan kadavralardan, 1. Derece yakınlarının rızası ile yapılan bağışlardır.

      Canlıdan bağışlarda, organ cinsi ve sayısı kısıtlı olup, daha çok böbrek nakillerinde tercih edilmektedir.
      Kadavradan bağışlar için 2238 Sayılı kanuna göre işlem yapılmaktadır.
      Ekte bulunan Kanunun 6. Maddesine göre bağış kayıt altına alınarak, T.C. Sağlık Bakanlığı sistemine kaydedilmektedir.
      Bağışın gerçekleşmesi için kanunun 11 ve 14. Maddelerine göre işlem yapılmaktadır, kanunda belirtilen ölüm hali “ beyin ölümü halidir” çünki organların kullanılabilesi için beyin ölümünün gerçekleşmesi, kadavranın suni solunum sistemine bağlanması ve organların çalışır vaziyette olması gerekir, aksi takdirde organlar kullanılamaz.
      Kanunun 11. Maddesinde belirtilen 4 kişilik hekim gurubu, en son T.B.M.M. den geçen “ Torba Kanun” ile ikiye indirilecektir.

      Sizin nüfus cüzdanına yazılması öneriniz için muhtelif defalar görüş verilmiştir. Ancak bu konunda bir de kişilerce suiistimal edilmesi tarafı da olabileceği için, kanun koyucular benimsememiştir.
      e-devlet sistemi üzerinden bağış konusunda ise, Kadavradan Organ naklini kontrol ve takip eden T.C. Sağlık Bakanlığı, kayıtlarına entegre edilmesi işlemi ile kişinin bu bağışı serbest iradesi ve şahitler huzurunda yapması gerektiği imkanını sağlamayabilir.

      Sonuçta bağışlar T.C. Sağlık Bakanlığı sistemine kayıt olmalı, sağlığında organını bağışlamış bir kimsenin beyin ölümü gerçekleşmesi halinde, 1. Derece yakınlarının rızası olmalıdır, canlıda bağışlar ise 4. Dereceye kadar akraba ve kan hısımlarına yapılabilmektedir, organ nakilleri T.C. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış, organ nakli merkezlerinde yapılabilir, bunun dışındaki uygulamalar yasal değildir.

      Bilgilerinize sunar, sağlık ve esenlikler dileriz.
      Saygılarımızla,


      Türk Böbrek Nakli ve Diyaliz Merkezleri Koordinatörlüğü

      Sil
    2. Sayın Öneri Sahibi;
      Duyarlı bir vatandaş olarak katkı sunmaya çalıştığınız için ilginize teşekkür ederiz.
      Her iki önerinizde daha evvel tarafımızdan Sağlık Bakanlığı ilgililerine aktarılmış, ancak çeşitli hukuki gerekçeler ile henüz uygulama şansı bulamamıştır.
      Yine de sizden gelen bu maili duyarlılığına teşekkür ederek ilgililere aktaracağımız belirtir, iyi günler dileriz.
      Saygılarımızla

      Krizma Yazılım
      Halkala Iliskiler Birimi

      Sil
    3. Sayın Öneri Sahibi,

      Değerli fikir ve katkılarınız için çok teşekkür ederiz. Konuyu derneğimizin önümüzdeki ilk yönetim kurulu toplantısında gündeme getireceğiz.

      Saygılarımızla,

      Karaciğer Nakli Derneği Sekreterliği

      Sil
    4. İLGİLİ KANUN, BAKINIZ :

      Tarihi:29.05.1979 Sayısı:2238 R.G. Tarihi:03.06.1979 R.G. Sayısı:16655

      Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun

      Tarihi:29.05.1979  Sayısı:2238 

      R.G. Tarihi:03.06.1979  R.G. Sayısı:16655

      Sil
  2. Demir Bey merhaba,

    Organ bağışı konusuna göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür ederim. Bu konuda duyarlılık arttıkça eminim hastalarımız için daha etkin çözümler üretme şansına da kavuşacağız. Söylediklerinizin tümüne tamamen katılıyorum. Zaten her iki konuda da bakanlık bir çalışma sürdürüyor. Umarım en kısa sürede sonuç alınır.

    Saygılarımla

    A. Bozoklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgisiz kalmadığınız için ben de sizlere çok teşekkür ederim. Umarım devletimizdeki ilgililer bu tür hassas ve acil konularda daha etkin çalışırlar. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim..

      Saygılarımla

      Sil
  3. kesinlikle uygulamaya geçirilmesi gereken bir konu

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...