4.8.12


Aşağıdaki yazı Arakan'daki müslümanların son durumun hakkında İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından hazırlananmıştır. www.ihh.org.tr

ARAKANDA YAŞANAN SON OLAYLAR

Hâlihazırda Arakan’da yaşanan olaylar 3 Haziran 2012 günü başkent Akyab’dan Maungdav şehrine gitmekte olan 10 Müslüman’ın Budist fanatiklerce katledilmesi ile başlamıştır. Yüzlerce Müslüman bu saldırıyı protesto etmek için Maungdav şehrindeki Merkez Camii’nde toplanmış, bu hareketi kendi varlıklarına tehdit olarak kabul eden Budist fanatikler ve Burma polisi, Müslümanlara saldırmış ve çıkan çatışmada çok sayıda Müslüman yaralanmış ya da şehit edilmiştir. Burma polisi bu gösteriyi devlete karşı bir ayaklanma olarak nitelendirmiş ve olaylara karışan Müslümanların cezalandırılması emrini vermiştir. Bundan sonra Budist fanatikler ve Burma polisi Müslüman köy ve kasabalarına baskınlar düzenlemeye başlamışlardır.

Suçluları barındırdıkları gerekçesiyle 300’ün üzerinde Müslüman Rohingya köyü ateşe verilmiş, cami ve medreseler Budist fanatiklerce kuşatılarak yakılıp yıkılmıştır. Bağımsız insan hakları kuruluşlarının bildirdiğine göre haziran ayından bu yana bölgede 1.000’den fazla kişi katledilmiş, binlerce Müslüman evlerinden ve köylerinden sürülerek ormanlarda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bölgedeki şiddet olaylarından kaçan bir kısım Müslüman Rohingya ise komşu Bangladeş’e sığınmak için teknelerle Naf Nehri ve Hint Okyanusu’na açılmış ancak yoksullukla mücadele eden Bangladeş hükümetinin mültecileri kabul edememesi nedeniyle yüzlercesi boğularak ölmüştür. Bölgeden gelen haberlerde saldırılarda yaralananlardan bazılarının kendi imkânlarıyla gizlice Bangladeş’e geçerek tedavi olmaya çalıştığı, ancak durumu ağır olan ve tedavilerine izin verilmeyen birçok yaralının ölüme terk edildiği bildirilmektedir.

İHH ARAKAN FAALİYETLERİ

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 10 yıldır Bangladeş’teki mülteci kamplarında yaşayan Arakanlılara Türkiye halkının yardımlarını ulaştırarak onların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Başta Kurban ve Ramazan yardımları olmak üzere her yıl gıda, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarda yardım ulaştırdığımız Arakanlı mültecilere İHH’nın son 5 yılda yaptığı insani yardım çalışmalarını İHH Arakan Faaliyet Raporunda görebilirsiniz.





Arakan ile ilgili diğer bilgiler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...