6.10.10

MOBESE Sistemi

Arkadaşlar bu aralar MOBESE sistemleri çok popüler. Özellikle İstanbul'dan sonra diğer kentler de buna benzer sistemler kurmaya başladılar. Ankara'da da kurdular. Telemobil firması, aklımda kaldığı kadarıyla sadece 2010'da 4-5 milyon liralık ihale aldı. Bu sistemler yakın gelecekte hemen hemen her ilde her ilçede olacak. Büyüyen bir pazar. Bu sistemin nasıl olması gerektiğiyle ilgili Sistem Müh. dersi için kısa bir talep yazısı yazdım, paylaşıyorum..



Kent Denetleme ve Gözetleme Sistemi
Türkiye’nin büyükşehir belediyelerinde kullanılmak üzere kent yönetim sistemi projesi talep edilmektedir. Bu sistem şehre girip çıkan tüm araçların plakasını kayıt altına almalıdır, şüpheli görülen araçlar geçtiğinde şehrin il emniyet müdürlüğüne uyarı göndermeli. İl emniyet müdürleri bu kameraları canlı olarak izleyebilmeli. Ayrıca bu kameralarda radar ile hız tespiti yapılmalı ve kemer takmayan sürücüler de tespit edilebilmeli. Bu kameralar şehrin büyük küçük denmeden tüm giriş çıkışlarında olmalıdır. Şehrin içinde önemli kavşaklara da trafik ihlallerini tespit eden ve geçen araçların plakalarını kayıt altına alan kameralar konulmalı. Bu kameralar aynı zamanda emniyet müdürlüğü tarafından canlı izlenebilmeli. Şehrin kalabalık cadde ve sokaklarına da kameralar konulmalı. Bu kameralar da 24 saat merkezden canlı olarak izlenebilmeli. Cadde ve sokaklara konan bu kameralar geçen insanların yüzü görüş alanına girdiğinde kayda girmeli ve aranan bir kişiyse sistem uyarı vermeli. Aynı anda en yakın ekibe bu bilgi ulaştırılmalı. Tüm bu kameraların yanında bir de seyyar kameralar olmalı. Bu kameralar açık ve gizli(kamuflajlı) olmak üzere iki şekilde olmalı. Gizli kameralar bir arabanın, bir binadaki bir dairenin içinde ya da bir çatı katında olabilir. Diğer seyyar kameralar ise caydırıcı unsur olarak ihtiyaca uygun yerlere konuşlandırılmalı.
 Herhangi bir yangına karşı şehrin ormanları da kamera sistemi ile gözetlenmeli. Yangın sistemi otomatik uyarı verebilmeli. Şehir, şehrin hakim noktalarında ve yüksek binalarında kurulacak kameralarla gözetlenmeli, şehirde meydana gelecek herhangi bir yangın da bu kameralarla tespit edilebilmeli.
Kameralardan gelen tüm veriler merkeze anında akmalı, kaliteli olmalı, kayıt altına alınmalı, gerektiğinde geriye dönük kayıtlar incelenebilmeli.
Kameralardan merkeze giden görüntüler devletin izni dışında hiçbir kişi ve kuruluş tarafından ele geçirilememeli. Devlet bu görüntü ve verilerin gizliliği konusunda vatandaşa garanti verebilmeli, sistem bu şekilde güvenli bir sistem olmalı. Tüm kameralar gece görüş yeteneğine de sahip olmalı. Dış etkenlere ve saldırılara karşı dayanıklı ekipman kullanılmalı. Ekipmana yönelik herhangi bir saldırıda saldırı anında tespit edilebilmeli.
                                                                                                               M.Ali

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...