5.10.10

Bazı Sektörlerde Veri Madenciliği

FİNANS SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ
            Veri madenciliğinin en yaygın kullanıldığı sektörlerden biri finans sektörü diyebiliriz. Gerek bankacılık gerekse sigortacılık faaliyetlerinde geniş uygulama alanı vardır. Günümüzde bankalar müşterilerine ait bir çok bilgiyi veri tabanlarında tutmaktalar. Bu veri tabanlarındaki bilgileri kullanarak yaptıkları veri madenciliği ile yeni kampanyalar oluşturabilmekteler. Bu sayede müşteri memnuniyetinin arttırılması hedeflenmektedir. Diğer taraftan yapılan kredi başvurularının risk analizlerinde de veri madenciliği kullanılır. Örneğin bir müşteri bankaya kredi kullanmak için başvurduğunda o müşteriye ait veriler içinde yapılan veri madenciliği ile müşteriye kredinin verilip verilemeyeceği tespit edilebilir. Bunların yanında veri madenciliğini finans sektörüne getirdiği artılardan bir tanesi de hızlı hizmet sağlama imkanı doğurmasıdır. Örneğin cep telefonundan TC kimlik numaranı mesaj atıyorsun, 5 dakika içinde kredi alıp alamayacağın, alabiliyorsan ne kadar alabileceğin sana bildiriliyor. Tüm bu hizmetler veri madenciliği uygulamaları kullanılarak gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde sigorta şirketleri de müşterilerinin risk değerlerini veri madenciliği teknikleriyle tahmin edebiliyorlar. Borsada işlem gören hisse senetlerinin gelecekte izleyecekleri rota da önceki verilere bakılarak tahmin edilebilmektedir. Hisse senedi işlemleri de veri madenciliğinin uygulama alanına girer.

PAZARLAMA SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ
            Veri madenciliği pazarlama sektöründe de çok geniş kullanım alanına sahiptir. Özellikle büyük marketler kampanyalarında ve fiyat belirleme politikalarında veri madenciliğinden faydalanırlar. Örneğin bir market belli ürünlerde indirime gittiğinde karını düşürmemek için diğer ürünlerde fiyat artışına gidebilmektedir. Genellikle marketin fiyat artışına gittiği ürünler, fiyat indirimine gittiği ürünlerle birlikte alınan ürünler olmaktadır. İşte bu noktada veri madenciliği devreye girmektedir. Hangi ürünün hangi ürünle alındığının tespiti günümüzde veri madenciliği yöntemleriyle mümkündür. Diğer taraftan market müşterilerine özel kampanya yapmak istediğinde de o müşterisinin alışveriş alışkanlıklarını veri madenciliği kullanarak tespit edebilir ve bu sayede kişiye özel kampanyalar geliştirebilir. Ayrıca ürünlerin market raflarında dizilme şekli de yine veri madenciliği ile belirlenebilir. Market için birlikte satılan ürünleri yan yana koymak akıllıca bir davranış olacaktır. bir ürünü alan müşteri yakınındaki diğer ürünü de alma eğilimine girdiğinde aradığı ürünün göz hizasında olması o ürünü de almasını sağlayabilir. Pazarlama sektöründe yapılan kampanyaların başarı ve geri dönüş oranlarının hesaplanmasında da veri madenciliği tekniklerinden faydalanılır.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ
Bilgisayarlar hasta bakım hizmetlerinin destekleme, sağlık bakım hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesi gibi doğrudan sağlık bakım hizmetlerinin sunulmasında kullanılmasının yanı sıra, karar verme, yönetim, planlama ve tıbbi araştırmalar gibi yönetsel ve akademik fonksiyonların yerine getirilmesinde daha fazla kullanılmaya başlanılmıştır. Tıp alanında bulunan mevcut veri oldukça fazla ve hayati öneme sahiptir.  Hastane bilgi sistemleri sayesinde bu veriler düzenli olarak tutulmaktadır. Hayati öneme sahip olan bu verilerden daha fazla yaralanmak mümkündür. Hastane Bilgi sistemlerinden veya diğer tıbbi veri toplayan sistemlerden alınan veriler üzerinde yapılan veri madenciliği çalışmaları hem uzmanlar için hem hastane yönetimi için hem de hastaların daha kaliteli bir hizmet almalarında etkin rol alabilir.

HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ
Telekom sektöründe özellikle de ülkemizde yüksek rekabet yaşanmaktadır. Bu da firmaları sürekli olarak müşteri kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Firmalar da müşterilerini kaybetmemek için veri madenciliğinden yararlanırlar. Kaybetme olasılıklarının yüksek olduğu müşterilerini belirleyip onlara özel fırsatlar sunabilirler. Kaybetme olasılıklarının düşük olduğu müşterilerine ise bu şekilde kampanyalar sunmayarak kar marjlarını yüksek tutmaya çalışırlar. Ayrıca pazarda kendilerini öne çıkaracak kampanyaları da oluştururken veri madenciliğinden yararlanırlar. Örneğin öğrencilerin konuşma alışkanlıklarını belirlerler ve öğrencilere özel kampanya düzenlediklerinde bu bilgilerden yararlanırlar.

                                                                                                                                     M.Ali

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...